Yamaç Paraşütü Nasıl Bir Spordur?
Yamaç paraşütü bir spor olarak karşımıza çıkar. Doğanın içinde, dünyanın güzelliklerini kuşbakışı görebilmek için eşsiz bir araçtır. Aynı zamanda bu sporu yapabilmek için lisans almanız ya da profesyonel olmanız gerekmez. Profesyonel pilotların refakatinde tandem olarak yamaç paraşütü yapabilirsiniz.
Yamaç Paraşütü Nedir?
Yamaç paraşütünde, paraşütünüzden başka hiçbir şeye ihtiyaç duymazsınız, ihtiyaç duyacağınız tek şey doğanın kendisinde vardır: Rüzgar. Yamaç paraşütünün orijinal adı ”paragliding”dir. Yamaç paraşütü serbest paraşüt ya da serbest düşüşten farklıdır. Çünkü serbest düşüşte belli bir hava aracıyla belli bir yüksekliğe çıkılır. Ardından sporcu araçtan atlayarak bir süre serbest düşüş yaşadıktan sonra paraşütünü açar. Oysa yamaç paraşütünde sporcu, bir yamaçtan ya da bir tepeden hızlanarak kendini boşluğa bırakır. Atlarken paraşütü açık haldedir.
Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılır?
Yamaç paraşütü daha önceden belirlenmiş, bu spor için uygun alanlarda yapılmalıdır. Eğer yamaç paraşütünde tek başınıza uçmak istiyorsanız, yine de ilk etapta profesyonel pilotlardan bilgi almalı, kendinizden emin olana dek bu pilotların eşliğinde uçmalısınız. Yamaç paraşütü pilotu olabilmek için Türk Hava Kurumu’nun açtığı kurslardan faydalanabilirsiniz.
Yamaç Paraşütü Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
– Yamaç paraşütü yapacak kişi, birlikte uçtuğu pilotun talimatları dışında bir şey yapmamalıdır.
– Kask ve can yeleği gereklidir.
– Yamaç paraşütünü yapan kişi ya da pilot mutlaka ilk yardım çantası bulundurmalıdır.
– Eğer hava yamaç paraşütü yapmaya müsait değilse uçuştan vazgeçilmeli, uygun hava şartları oluşana dek uçuş ertelenmelidir.
– Herhangi ciddi bir rahatsızlığı olanların ya da 105 kilogramdan fazla olanların yamaç paraşütü yapmaları tehlikelidir. Kalp hastalığı, astım, yükseklik korkusu olanların ve hamile kadınların yamaç paraşütü yapmaları önerilmez.
Yamaç Paraşütü için Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Yamaç paraşütü yapmak için naylon ipek ya da polyester ya da bu ikisinin karışımından üretilen kanatlar kullanılır, bu kanatlara kubbe de denir. Kanada bağlı 100 kadar askı ipi vardır ve bunlarda 150 kg’a kadar olan ağırlıkları taşıyabilirler. Bunun dışında ihtiyaç duyulan bir diğer malzeme kuşamdır. Kuşam pilotun oturduğu yeri oluşturur ve pilotun ve yolcunun güvenliğiyle ilgili bazı ek parçalara sahip olabilir. Taşıyıcı kolonlarsa kuşama bağlanır ve aynı zamanda frenlerin olduğu yerdir. Bir diğer olmazsa olmaz malzeme ise yedek paraşüttür. Bunların yanında kask, telsiz, rüzgarölçer ve gözlük gibi malzemeleri de yanınızda bulundurmalısınız.
Yamaç Paraşütü Nerede Yapılır?
Türkiye’de yamaç paraşütü için en çok tercih edilen yer Fethiye Ölüdeniz’de bulunan Babadağ’dır. Babadağ’da yamaç paraşütü yapmak isterseniz Ölüdeniz’e gidip gerekli işlemleri yapabilir, minibüslerle Babadağ’a tırmanabilir ve ardından profesyonel pilotlar eşliğinde yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Buranın yüksekliği yaklaşık 1900 metredir. Türkiye’de yamaç paraşütü yapabileceğiniz başlıca bölgeler şunlardır:
– Ali Dağı, Kayseri
– Dinamit Tepesi, Pamukkale
– Hazarbaba Dağı, Elazığ
– Bozdağ, İzmir
– Boztepe, Ordu