Sağlıklı Yağları Diyetinize Nasıl Ekleyebilirsiniz?
Yağ kelimesinin kötü olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Tüm yağlar eşit şekilde yaratılmaz. Dolayısıyla kötü, çirkin yağlar seni başka yöne çevirirse de sizin için iyi olan bazı yağları diyetinize eklemeniz için pek çok sebebiniz var.
Yağlar Nasıl Sağlıklı Olabiliyor?
Birkaç yıl öncesine kadar, tüm yağlar kötüydü, ancak günümüzde bazı iyi yağlar ve gerçekten kötü yağlar var. Kötü yağlar, sanırız ki insanların çoğu anlıyor, etlerdeki yağlar ve yağlı süt ürünleridir. Atardamarlarınızı tıkıyorlar ve doğrudan kalp rahatsızlığı, kolon kanseri ve diğer birçok koşulla ilişkililer. İşlenmiş gıdalardan çıkmakta olan trans yağlar da kalp hastalığına neden olan kötü yağlardır.
Fakat iyi yağlar, örneğin omega 3 içeren balık yağları ile bağışıklık sistemini artırabiliriz, kalp hastalığını düşürebilir, kanserin belirli formlarından uzak durabiliriz. Ancak bu etkileri elde etmek için omega-3’ün önemli bir miktarına ihtiyacımız vardır. Zeytindeki yağların, fıstık, fındık gibi tohumların mono doymamış yağlarının da çok sağlıklı olduğunu ve kalp rahatsızlığı riskini azaltmaya yardımcı olduğunu biliyoruz.
Sağlıklı Yağlar Diyetinizde Ne Kadar Olabilir?
Tavsiye edilen, her hafta en az iki ila üç porsiyon balık almamızdır. Bu yaklaşık 200 ila 300 miligram DHA’ya eşit ve dengeli beslenme için idealdir. Sağlıklı yağlardan olmakla birlikte tereyağı veya zeytinyağı olup olmadığı önemli olmaksızın hepsinin gramında 9 kalori var. Kalori alımından uzak durmak için aşırı tüketilmemelidir. Diğer taraftan toplam trans yağ ve doymuş yağ miktarını toplam kalorinin % 10’undan daha düşük seviyede tutmak en iyisidir, ancak bu yağların her ikisi de gerekli besinler değildir. Vücudunuzun buna ihtiyacı yok ve ne kadar çok tüketirseniz, atardamarlarınız için daha kötü olur.