Mimar Sinan’ın Eserleri
Kanuni Sultan Süleyman, İkinci Selim ve Üçüncü Murat dönemlerinde yaşayıp, 99 yıllık hayatına farklı eserleri sığdıran Mimar Sinan; en büyük mimarlar arasında sayılmaktadır. Bulunduğu döneme damga vurarak, başyapıtlarıyla halen daha ilgi gören bir tarihi şahsiyettir. Mimar Sinan’ın eserleri hususunda da farklı işlevlere sahip binaları görebilmek mümkün olmaktadır. Geleneksel yöntemleri kullansa da oldukça ideal bir mimariyi hayata geçirmesiyle kendini göstermektedir. Mimar Sinan 99 yıllık ömrüne; 81 cami, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser sığdırmayı başarmıştır.
Şehzade Cami
Mimar Sinan’ın çıraklık eseri olarak tabir edilen Şehzade Cami, İstanbul’un Fatih ilçesinde yer almaktadır. Bu tarihi caminin 1543 ile 1548 yılları arasında inşaatının gerçekleştirildiği bilinmektedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın Saruhan Sancak Beyi olduğu dönemlerde ölen oğlu Şehzade Mehmet için bu camiyi yaptırdığı da öne çıkan bir bilgidir. Caminin hemen yanında Şehzade Mehmet’in yattığı Şehzade Türbesi de yer almaktadır. Burada bulunan türbenin içerisinde farklı renklerde çiniler yer almaktadır. Türbenin tam ortasında da Şehzade Mehmet, sağında Şehzade Cihangir ve solunda da Hümaşah Sultan’ın mezarları yer almaktadır.
Süleymaniye Cami
İstanbul’un silüetinde önemli bir yer tutan Süleymaniye Cami; Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak tabir edilmektedir. Tarihi yarımada içerisinde bulunan bu eserin yapımı esnasında birçok rivayet ve hikayeye de yer verdiği belirtilmektedir. Aynı zamanda da bu eserin Klasik Osmanlı tarzının en ilgi çeken örneklerinden bir tanesi olduğu da tahmin edilmektedir. İçerisinde medrese, kütüphane, hastane, mektep, hamam, imarethane, hazire ve dükkanlar da yer almaktadır. Süleymaniye Külliyesi de bu merkezleri içerisinde barındıran bir merkez olarak söylenebilmektedir.
Selimiye Cami
İkinci Selim döneminde yaptırılan Selimiye Camii, Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak tabir edilmektedir. Aynı zamanda da bu cami 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi içerisinde kendine yer bulmuştur. 2011 yılında da Dünya Mirası olarak gündeme gelmiştir. Cami içerisinde İznik çinileri dikkat çekmektedir. Öte yandan mermerler, çini ve hat işçilikleri de büyük ilgi görmektedir. Büyük kubbe altında yer alan hünkar mahfili de 12 mermer sütun içermektedir. Bu çinilerden bazıları Osmanlı Rus Savaşı esnasında Moskova’ya götürülmüştür.
Mihrimah Sultan Cami
Üsküdar’da bulunan ve eski adıyla da İskele Cami olarak da bilinen Mihrimah Sultan Cami, oldukça ilgi gören yapılardan bir tanesidir. Bu bina çok iyi hesaplamalar yapılarak meydana getirilmiştir. Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında gün doğumu ve gün batımı anlarında eşsiz bir manzarayı görebilmek mümkün olabilmektedir. İçerisinde külliye de barındıran bu cami, eşsiz eserler arasında da kendini göstermektedir.