Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?
Karbonhidrat alımının azaltıldığı ve protein miktarının biraz yüksek tutulduğu diyettir. Sağlıklı yağ tüketimi ise bu diyette artırılır. Günlük karbonhidrat alım miktarı 50 gramı geçmemelidir. Ketojenik beslenme sadece zayıflama için yapılmıyor. Kanser tedavisi sırasında ve epilepsi nöbetlerinin ilaçlarla durdurulamadığı dönemlerde de bu diyete başvuruluyor.
Ketojenik Diyetin Uygulanışı
Ketojenik diyet ile kan şekeri dengeleniyor ve insülin seviyesi de düşüyor. Yeterli karbonhidrat alımı olmadığı zaman metabolizma yağlara ve kas içi proteinlere başvurur. Ekmek, hamur işleri, makarna ve pirinç bu diyette tüketilmez. Tatlandırıcılardan ve şekerden de uzak durulmalıdır. Sağlıklı bakliyatlar ise çok az miktarda tüketilmeli.
Ketojenik diyette yeşil yapraklı sebzeler, balık, tavuk, et, yağlı peynir, fındık, çekirdek ve fıstık gibi gıdalar dostunuzdur. Yemeklerinizde de zeytinyağı, hindistancevizi yağı da kullanabilirsiniz. Hayvansal yağlardan da diyet süresince yararlanabilirsiniz.
Diyetin ilk başlarında kendinizi biraz halsiz hissedebilirsiniz. Yağ ve protein ağırlıklı beslenme, bedenin asit seviyesini artırır. Bu durumları yok etmek için bol su içmelisiniz. Badem, badem sütü, yeşil yapraklı sebzeleri ise bol tüketmelisiniz. Diyetin ileri aşamalarında ise kabızlık sorunu yaşamamak için brokoli, kabak, lahana, ıspanak gibi sebzeleri tüketebilir ve keten tohumunu da yoğurdunuza katıp yiyebilirsiniz. Ketojenik diyeti yaşam biçiminiz haline getirdiğiniz zaman kalıcı kilo verir ve kendinizi de daha rahat hissedersiniz. Yağ alımının artmasıyla vücuttaki fazla kilolarınızdan da daha hızlı kurtulursunuz.