Hangi Diyetler Var?
Diyet, sağlıklı beslenerek fazla kilolarınızdan kurtulmak için edinmeniz gereken bir beslenme düzenidir. Günümüzde herkes diyet denildiğinde korkup uzaklaşıyor. Peki diyet korkulması gereken bir şey mi? Tabi ki de değil. Sağlıklı diyet yaparsanız sağlıklı bir yaşam elde edersiniz.
Diyet Nasıl Yapılmalıdır?
Öncelikle hayatınızdaki şekeri yapabiliyorsanız çıkarmanız, çıkaramıyorsanız da azaltmanız gerekiyor. Şeker direkt olarak yağa dönüştüğünden sizin yağlanmanızı sağlar.
Bol bol taze ya da kuru meyve tüketin. Kan şekerinizin düzenlenmesi için bu önemli bir kuraldır.
Olabildiğince az yağ kullanın. İhtiyacınız olan yağı yediğiniz besinlerden alıyor olduğunuzu unutmayın.
Bol proteinli besinler (süt, süzme peynir, yoğurt, et, tavuk vb.) tüketmeye özen gösterin.
Günde mutlaka 2 litre su için.
Diyet Efsaneleri
Yağsız süt, yağsız peynir gibi yağsız ürünler sizin kilo vermenize yardımcı olmazlar. Aksine daha çabuk acıkmanıza neden olurlar.
Kaçamaklar olmadan, çok ciddi diyet yapmak sizi yapığınız diyetten soğutur. Uzun vadede fazla yemek size kilo aldırır. Arada bir yaptığınız kaçamaklar diyetinize zarar vermez.
Arkadaşınıza çok iyi gelen diyet sizin sağlığınızı bozabilir. Kimsenin bedeni aynı değildir. Her diyet herkeste işe yarayacak diye bir kural yoktur.
Diyet Çeşitleri
Paleo Diyeti: Bu diyet çeşidi, avcılık-toplayıcılık yapan aleotik devirde yaşayan atalarımızı örnek alarak hazırlanan bir diyettir. İşlenmemiş besinler ile diyet yapmanın en doğru yol olduğu düşünülmektedir. Bu diyette tüketilmesi gerekenler: et, yumurta, balık, şifalı otlar, tohumlar, kuruyemiş, sağlıklı yağlar, baharatlar, sebze ve meyvelerdir. Tüketilmemesi gereken besinler: İşlenmiş gıdalar, meşrubatlar, baklagiller, suni tatlandırıcılar, çoğu süt ürünü, margarin, trans yağlar ve bitkisel yağlardır.
Vegan Diyeti: Yumurta ile bal da dahil olmak üzere hiçbir hayvansal ürünü tüketmeyeceğiniz bir diyet çeşididir. Sürekli yediğiniz yemeklerden vazgeçmek zor olsa da vegan yemeklerinin kalorisi çok daha düşüktür. Bu nedenle daha hızlı ve kolay kilo vermenizi sağlayacaktır. Bu diyeti yaparken tüketebileceğiniz besinler: Sert kabuklu yemişler, baklagiller, deniz yosunu, tam tahıllar, tohumlar, meyve ve sebzelerdir. Tüketmemeniz gereken besinler ise yalnızca hayvansal ürünlerdir.
Dukan Diyeti: Düşük karbonhidratlı ve yüksek proteinli, dört aşamaya bölünmüş bir diyettir. Fransız diyetisyen Pierre Dukan tarafından oluşturulmuştur. Bu diyet 4 aşamaya bölünmüştür. Saldırı (1.) Aşaması; 1-7 gün sürer. Günde 1.5 kaşık yulaf kepeği ve sınırı olmadan yağsız protein tüketerek başlayabilirsiniz. Seyir (2.) Aşaması; 1-12 ay sürer. Bu aşamada bir gün yağsız protein, ertesi gün ise yağsız protein ve nişastası olmayan sebze yiyebilirsiniz. Yemeklerinizi dönüşümlü olarak sırayla yiyeceksiniz. Güçlendirme (3.) Aşaması; Bu aşama ilk iki aşamada kaybedilen her 450 gr için yapılır ve her 450 gr için 5 gün sürdürülür. Sınırsız yağsız proteinleri ve sebzeleri, bazı yağları ve karbonhidratları, ayrıca haftada bir gün yağsız protein ve 2.5 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketmelisiniz. Dengeleme (4.) Aşaması: Belirli bir süresi yoktur. Kilonuz sabit kaldığı sürece güçlendirme aşamasını uygulayabilirsiniz. Kuralları biraz gevşetebilirsiniz.