Endüstriyel Dekorasyon Nedir?
Dekor etmek, bir yeri, bir alanı, bir bölüm ya da odayı bir mekanı süslemek anlamına gelen dekorasyon kısaca şöyle tanımlanır. İnşa edilen bina ve bina türü yapıların iç ve dış mekanlarını süsleme sanatıdır.
Dekorasyonun Amacı Nedir?
Dekorasyonun amacı insanın yaşadığı ortamı güzelleştirmektir. Bilhassa evlerimizde huzurlu ve keyifli bir ortam yaratmak için ince ince evlerimizi dekore ederiz. Kimimiz klasik tarzı tercih ederiz, kimimiz minimalist bir tarzda yaşamak isteriz. Avantgard ya da country stiller de beğenilerek kullanılır. Böylece sayısız tarzda evlerimizi, yaşam alanlarımızı dekore etme seçeneklerimiz vardır.
Dekorasyon Neden Önemlidir?
Dekorasyon, elbette önemlidir. Çünkü insan sevdiği eşyalarla olduğu konforlu yaşam alanında mutlu olur. Hayatını kolaylaştıran eşyalara sahip olmak, akşam sevdiği sinema filmini rahat TV koltuğundan izlemek kişileri mutlu eden şeylerdir.
Endüstriyel Dekorasyon Nedir?
Endüstriyel dekorasyon kavramı henüz hayatımıza girmeye başladı. Batı’ da yıllar öncesinden başlayan bu akım ülkemize yeni yeni gelmeye başlamıştır. Bizde ilk dekorasyonları şık restoranlarda, kafelerde karşımıza çıkan bu dekorasyon tarzı kısa sürede hızla yayılmaya başlamıştır.
Endüstriyel dekorasyon tarzı son derece trend bir tarz olarak ev dekorasyonu alanında ilgi görmeye başlamıştır. Endüstriyel dekorasyon tarzının olmazsa olmaz ilkelerine göz atmakta fayda var.
Kısaca tanımını yapacak olursak; eski depoların veya eski fabrikaların yeniden düzenlenerek yaşam alanlarına çevrilmesi ve dekore edilerek marjinal bir hava yaratılması ile oluşturulan bir dekorasyon stilidir.
Endüstriyel dekorasyondan bahsedilebilmesi için mutlaka binanın eski bir depo veya benzeri sanayi alanı olması gerekmektedir. Esas mekanın havasının ve orjinalliğinin bozulmamasına dikkat edilir. Bunun için de asla duvarlar boyanmaz. Olduğu biçimde kullanılır. Hatta ileri gidilerek kırılmış alanlar bile onarılmaz.
En fazla yapılabilecek şeyler oraları tuğla ile örmek ya da beton görünümlü duvar kağıtları ile kapatmak olabilir. Ama bu dahi pek istenen bir durum değildir.
Endüstriyel tarzın özelliği yüksek tavanlar, boyasız duvarlardır. Bunlar kasvetli bir ortam yaratsa da bu tarzın özelliği budur. Endüstriyel dekorasyon tarzına hakim olan renkler gri tonları, kahverengi ve siyahtır. Asla parlak renkler kullanılmaz. Parlak kumaşlar ve halılar bu tarzın dışına iter o sebeple tercih edilmez.
Döşemelerde keten, pamuklu kumaşlar kullanılır. Endüstriyel dekorasyon stilinde aksesuarlar metal veya ahşap malzemeden oluşur.