Endüstri̇yel Tarım Ürünleri̇ Nelerdi̇r?
Endüstriyel tarım faaliyetleri yaygın olarak gerçekleştirilse de organik tarıma göre tavsiye edilen bir husus değildir. Tarım faaliyetleri esnasında kirlenme sonucu da gündeme geleceğinden ötürü global anlamda tehdit oluşturan bir konudur. Endüstriyel tarım ürünleri her ne kadar verimli olsa da kirlilik açısından da dezavantaj yaratabilecek konumdadır. Ülkemiz ele alındığında da 2003 yılında endüstriyel tarım daha da hızlanmaya başladı. Makineleşmenin artış göstermesi ve şirketlerin bünyesine girmesiyle beraber bu yöndeki faaliyetler ortaya çıktı. Öte yandan genetik açısından da oynamaların yapıldığı ürünlerin daha çabuk olgunlaşması da insan sağlığına zarar veren unsurlar olarak görülmesiyle de dikkat çekmeye başladı.
Endüstriyel tarımın olumsuz özellikleri kadar olumlu sonuçları da bulunmaktadır. bunların başında bu zorlu süreci sadece insan gücüyle gerçekleştirmenin önüne geçmiştir. Makineleşmenin etkisiyle daha etkili bir işleyiş kendini göstermektedir. Hayvan ya da insan odaklı bir tarım faaliyetinin makineler aracılığıyla daha da kolay bir konumda olduğu ifade edilmektedir.
Tarımın geleneksel metotlarının en büyük zorluğu da su sıkıntısıdır. Makineleşmeye geçilmesiyle beraber su sorunu da ciddi oranda azalmıştır. Bu anlamda da tarla ya da bahçelerinde su olmadığı için sınırlı düzeyde üretim yapan çiftçilerin maksimum verim almaları da sağlanan bir konu olarak gündeme gelmiştir. Ancak her bir endüstriyel tarım faaliyetinde dikkatli olunması gerektiği de belirtilmektedir. Bu aşamada da her bir üreticinin eğitimli ve bilinçli bir biçimde hareket etmeleri de ifade edilmektedir.
Türkiye’de Yetiştirilen Endüstriyel Bitkiler
Türkiye tarım açısından önemli ölçüde bir konumda yer almaktadır. Bu yüzden de sanayi odaklı olarak da bu faaliyetler gündeme gelmektedir. Türkiye’de yetiştirilen endüstriyel bitkiler de bu hususta işlenmeye devam edecektir. Bununla beraber sürekli olarak ekilmesiyle dikkat çekmektedir.
Tütün
Çorak topraklarda ve sıcak bölgelerde öne çıkan bir üründür. Sigara endüstrisi içerisinde hammadde olarak tercih edilmektedir. Türkiye’nin hemen hemen her bir bölgesinde üretimi gerçekleşmektedir. En fazla tütün üretiminin gerçekleştiği ülkeler arasında da Türkiye önemli bir konumda yer almaktadır.
Pamuk
Tekstil, medikal ve yağ sanayide kullanılmakta olan pamuk da ilk başlarda bol su, gelişme döneminde de kuru ve sıcak hava isteyen bir bitkidir. Aynı zamanda da rakımı az olan bölgelerde üretimi gerçekleşmektedir. Bununla beraber Güneydoğu Anadolu, Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu’nun bazı kesimlerinde üretimi gerçekleştirilmektedir.
Şeker Pancarı
İlkbahar döneminde su yaz döneminde de sıcaklık isteyen bir bitki olan şeker pancarından şeker ve küspe üretimi gerçekleştirilmektedir. Hasat sonrasında hemen işlenmesi gerekir. En çok İç Anadolu Bölgesi’nde üretimi gerçekleşen şeker pancarı, bazı Güneydoğu Anadolu Bölgesi yerleşkelerinde de hayata geçirilmektedir. Ülkemiz de Dünya genelinde en fazla şeker pancarı üreticileri arasında yer almakta ve yakın çevrelerinde de şeker fabrikaları da bulunmaktadır.