Doğurganlığı Etkileyen Faktörler
Bebek sahibi olmak pek çok kişinin en fazla istediği şeylerden bir tanesi. Ancak birçok farklı etken; çiftleri bilerek ya da bilmeyerek bebek sahibi olmaktan uzaklaştırabiliyor. Bu konularda bilgi sahibi olmak, doğurganlık oranını ciddi anlamda yükseltmiş olabilirler.
Kadınların Yumurta Sayısı
Bir kadın doğduğu zaman iki milyon yumurtaya sahiptirler. Başta sigara içmek olmak üzere kimi kemoterapi türleri gibi birçok farklı sebep; yumurta hücrelerinin ölümünü hızlandırmakta ve erken menopoz sorunu kendini göstermektedir.
Düzenli Adet Görme
24 ila 35 gün arasında kendini gösteren adet dönemi, pek çok kadın için düzenli bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Adet döneminin düzenli olması demek, yumurta çatlama döneminin olması gerektiği şekilde gerçekleştiği anlaşılabilecektir. Düzensiz adet dönemi olan kadınların bebek dünyaya getirme olasılığı son derece düşüktür.
Stres Faktörü
Kadınların büyük bir kısmı duygusal ve fiziksel sorunlar hariç genel itibari ile düzenli olarak yumurtlamayı sürdürmektedir. Bazı kadınların tatil döneminde hamile kalmasının en büyük sebebi ise rahatlamaktan çok doğru zamanlamadır.
Erkeğin Sperm Sayısı
Erkeklerin sperm sayısı birçok farklı etkene bağlı olarak değişim göstermektedir. Dolayısıyla anne adayında herhangi bir sorun yoksa baba adayının mutlaka semen analizi yaptırmaları önemlidir. Böylece spermlerin kalitesi ve sayısı hakkında yeterli oranda bilgi alınmış olur.
D Vitamini Eksikliği
Son dönemlerde yapılan araştırmalarda da görülebileceği üzere D vitamini eksikliği, kadınların hamile kalmalarını etkilemektedir. Bundan dolayı hamile kalma konusunda sorun yaşayan kadınların mutlaka vücutlarındaki D vitamini oranlarına dikkat etmeleri gerekmektedir.