Kasko Sigortası Nedir? Kasko Neleri Kapsar?
Kasko Sigortası Nedir? Kasko sigortası en temel hali ile sigortalanan aracın karşılaşabileceği riskleri teminat altına alan poliçelerdir. Kasko sigortaları sigorta şirketlerinin kapsamlarına ve verilen teminatlara göre değişiklik gösterebilir. Kasko Neleri Kapsar? Bu sorunun en temel cevabını vermeye çalışacağız.
Kasko sigortası vadesi 1 yıl sürer. Kasko poliçesi öğlen 12:00’da başlar ve vadenin son günü öğle 12:00’de biter.
Teminat Kapsamına Alınan Riskler
1.Kasko Teminatı
Bir kasko poliçesinde olması gereken temel teminatlar bulunmaktadır. Bu teminatlar kasko poliçesinin ana teminatlarını oluşturmaktadır. Sigorta şirketleri bu ana teminatlar dışında ekstra teminatlarda ilave edebilirler. Bu durum sigorta şirketlerinin öne çıkmak amacıyla veya değişen hayat şartlarına göre risk kabul ettikleri durumlar nedeniyle olabilir. Kasko poliçesinde ki temel teminatları inceleyelim.
- Çarpma ve Çarpışma, Devrilme, Yuvarlanma, Düşme
Bu madde de araç trafikte seyir halinde ya da durma halinde olabilir. Çarpma, çarpışma, devrilme, yuvarlanma ve düşme hareketli veya sabit bir cisim ile de gerçekleşebilir.
- Aracın Yanması
Sigortalının herhangi bir ihmali olmadan gerçekleşen aracın yanması riskidir.
- Hırsızlık
Aracın veya araç parçalarının çalınması riskidir.
- Terör
Grev, lokavt ve kargaşalık nedeniyle meydana gelen risklerdir. Bazı sigorta şirketleri doğu illerinde bu teminatı vermekten kaçınabilir.
- Doğal Afet
Deprem, toprak kayması, fırtına, dolu, yıldırım, sel ve su baskını nedeniyle meydana gelen hasarlar.
- Kemirgen Teminatı
Kemirgenlerin vereceği zararlar ve diğer hayvanların vereceği zararlar olarak teminat altına alınmıştır.
- Yetkili Olmayan Kişilerce Aracın Çekimi
Yetkili olmayan kişilerce aracın çekilmesi durumunda meydana gelen zararlar ve belirlenen kurallara uymadan çekilen araca gelen zararlar.
2.İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı
Sigortalının üçüncü şahıslara vereceği zararların karşılanmasında limitler dahilinde verilen teminattır. Aracın Karayolu Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) içerisinde bulunan ihtiyari mali mesuliyet teminatı hasar durumda ilk kullanılır ve üzerinde kalan kısım kasko poliçesindeki bu teminattan karşılanır. Örneğin kaza sonucunda karşı araca verilen hasar 50.000 ₺ olsun. Trafik sigortasında ihtiyari mali mesuliyet limiti 43.000 ₺ ve arada 7.000 ₺ fark oluşmaktadır. Bu fark kasko poliçesi olması dahilinde bu limitten karşılanacaktır.
3.Ferdi Kaza Teminatı
Sürücü ve yolcuların gerek araç hareket halinde gerekse park halinde iken karşılaştıkları hasarlardır. Poliçede ki limitler dahilinde karşılanır.
4.Hukuksal Koruma Teminatı
Aracın kullanılması süresince meydana gelen hukuki anlaşmazlıklar sebebiyle meydana gelen masrafları teminat altına alır. Türkiye Sigorta Birliği bu teminat ile ilgili Genel Şartları detaylı şekilde belirtmiştir.
5.Mini Onarım
Mini onarım hizmetleri araçta ki parça değişimi gerektirmeyen çizik, çatlak, vuruk ve yırtıkların onarımı için sağlanan hizmettir. Bu küçük hasarlar belirli ölçütlerle sınırlanır. Eğer servis hasarın mini onarıma girmeyeceğini belirlerse hasar bu teminattan karşılanmaz.
6.Manevi Tazminat
Manevi tazminat ölüm ve sürekli sakatlık durumlarında poliçede yazılı olan tutar kadar karşılanan tazminattır.
7.Asistans Hizmetleri
Aracın arıza ve kaza durumlarında sigorta şirketleri çekme ve kurtarma hizmetleri sağlar. Bu hizmet limitlere göre veya sınırsız olabilir. Sigortalı sigorta şirketi müşteri hizmetlerinden bu hizmeti talep eder ve en yakın asistans hizmeti kendisine sunulur.
Ayrıca sigorta şirketleri kaza durumunda aracın serviste kalması gerektiği durumlarda sigortalıya kiralık araç hizmeti de sunar. Kiralık araç hizmeti de poliçe üzerinde yazılı olan gün ile sınırlıdır. Ancak hasarlı araç eksper tarafından tespit edildikten sonra eksper aracın serviste kalma durumuna göre kiralık araç süresini kısıtlayabilir. Bazı sigorta şirketleri kiralık araç hizmetini sınırsız olarak verebilmektedir.